Co zrobić z wodą deszczową?

Dodane: 18-07-2016 19:53
Co zrobić z wodą deszczową? Poradnik na temat: magazynowanie deszczówki

Woda opadowa - czyli deszczówka:

Woda opadowa (potocznie: deszczówka) ? woda, która powstaje przez kondensację pary wodnej w atmosferze i spada na powierzchnię Ziemi w postaci opadów atmosferycznych (deszczu, śniegu, gradu). Jej skład zależy od czystości powietrza, które napotyka podczas opadania; charakteryzuje się dużą zawartością gazów (tlenu, azotu, dwutlenku węgla) i może zawierać sadzę, pyłki roślinne, pył przemysłowy, mikroorganizmy, a także pewne ilości soli mineralnych. Ze względu na zawartość rozpuszczonego dwutlenku węgla pH wody opadowej wynosi około 6 (odczyn kwaśny). Niektóre gazowe zanieczyszczenia (dwutlenek siarki, siarkowodór, tlenek azotu) obniżają to pH jeszcze bardziej, powodując zjawisko kwaśnych deszczów. Woda opadowa nie nadaje się do picia, natomiast może być przydatna po zebraniu w kanalizacji do celów gospodarczych i przemysłowych.


Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Woda_opadowa


Sposoby oczyszczania wody

Korzystając na co dzień z wody, powinniśmy mieć świadomość, że jej zasoby na świecie sa coraz mniejsze. Gdybyśmy korzystali z niej nieumiejętnie, mogłoby jej szybko zabraknąć, dlatego bardzo ważne jest ponowne wykorzystanie wody, która juz raz nam służyła. W tym celu wodę taką należy oczywiście odpowiednio oczyścić i na ogół zajmują się tym specjalne zakłady, którym zawdzięczamy stały dopływ wody w naszych kranach. Jest to bardzo ważna kwestia, o której powinniśmy wiedzieć jak najwięcej, ponieważ to właśnie procesy takie jak oczyszczanie wody zapewniają nam komfort jej codziennego wykorzystania. Zwiększając swoją wiedzę na ten temat będziemy mogli działać, by oszczędzać wodę i tym samym zmniejszać ryzyko, że nasz dostęp do niej będzie ograniczony.


Właściwości fizyczne wody

Właściwości fizyczne wody
Diagram fazowy wody
Czterotonowa bryła lodu na plaży w Islandii ? woda w stanie stałym
Moneta utrzymująca się na powierzchni wody dzięki napięciu powierzchniowemu
Rozkład ładunku dookoła cząsteczki wody: kolor czerwony ? cząstkowy ładunek ujemny, kolor niebieski ? cząstkowy ładunek dodatni
Łączenie się cząsteczek wody. Ciągłe ? wiązania atomowe, przerywane ? wiązania wodorowe.

temperatura topnienia pod ciśnieniem 1 atm: 0 °C = 273,152519 K
temperatura wrzenia pod ciśnieniem 1 atm: 99,97 °C = 373,12 K
punkt potrójny: 0,01 °C = 273,16 K, 611,657 Pa
gęstość w temperaturze 3,98 °C: 1 kg/l (gęstość maksymalna)a
temperatura krytyczna: 647,096 K14 (ok. 374 °C)
ciśnienie krytyczne: 22,064 MPa14
ciepło właściwe: 4187 J/(kg?K) = 1 kcal/(kg?K)
ciepło parowania: 2257 kJ/kg
ciepło topnienia: 333,7 kJ/kg
masa cząsteczkowa: 18,01524 Da
względna przenikalność elektryczna w stałym polu elektrycznym: 87,9 (0 °C), 78,4 (25 °C), 55,6 (100 °C)
napięcie powierzchniowe: 72,4?10-3 N/m (18 °C)15.
barwa: lekko jasnoniebieska (w małych objętościach wydaje się bezbarwna)1617
zapach: bezwonna
konduktywność, ?, lub rezystywność, ?: dla dobrej jakości wody destylowanej lub demineralizowanej ? > 18 M?m
odczyn: 7,0

Dla wody zawierającej inne substancje określa się szereg dodatkowych właściwości, np.

barwa wody
mętność/ilość zawiesin w wodzie (woda chemicznie czysta: klarowna)
twardość (woda chemicznie czysta: 0)
twardość ogólna
twardość węglanowa (przemijająca)
twardość niewęglanowa (trwała)
utlenialność (woda chemicznie czysta: 0)


Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Woda